Čokoláda - kde sa vzala? | www.vasacokolada.sk

Čokoláda - kde sa vzala?

Slovo čokoláda pochádza z aztéckeho výrazu xocolatl, čo znamená v preklade horká voda. Aztéci ju vyrábali z kakaovníkových semien s pridaním rôznych korenín. Aby bola pitná, pridávali do nej škoricu, čili, klinčeky a kukuričnú múku ako emulgátor. Prečo? Lebo objavili zázračné účinky čokolády!

Čokoláda bola posvätným nápojom. Slúžila ako osvedčené afrodiziakum i liek. (Keby len aztéci tušili, že za pár storočí sa stane z posvätného nápoja taká maškrta :)))

Horké semená kakaovníka tvoria základ čokolády.  Určite nie náhodou dal Linné kakaovníku názov Theobroma cacao. Slovo theobroma znamená "božský nápoj". Zvláštny poetický názov v suchom vedeckom názvosloví, však?

Linného asi ovplyvnila dôležitá úloha, ktorú malo kakao v aztéckych rituáloch, ale aj veľký zoznam minerálnych látok, ktoré táto plodina obsahuje. A určite aj jej povzbudzujúce afrodiziatické účinky.

Mnohé vedecké štúdie dokázali priaznivé účinky čokolády na zdravie človeka.

Horčík zlepšuje imunitu, má antistresové účinky, pomáha ochraňovať pred migrénou. Čokoláda obsahuje aj flavonoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, dokonca nás ochraňujú aj pred rakovinovým množením buniek.

Z vedeckých výskumov vyplýva aj, že pravidelná konzumácia čokolády znižuje riziko mŕtvice až o 22%, znižuje krvný tlak a zvyšuje hladinu serotoninu v mozgu, čím výrazne zlepšuje náladu.

Ako prevencia pred Alzheimerovou chorobou a stratou pamäte stačí iba 10 gramov čokolády denne.

Tak poďme maškrtiť, nech sme čoraz zdravší :)

Výroba čokolády

Citáty o čokoláde