Čokoládové buchty | www.vasacokolada.sk

Čokoládové buchty

Kysnuté buchty mnohí považujú za ťažký oriešok - hlavne začínajúci "pekári". A pritom - vôbec to nie je zložité. S týmto receptom zažiaria aj úplní začiatočníci.

Potrebujeme:

- 1kg polohrubej múky

- 0,5l mlieka

- kocku droždia

- 6 PL cukru

- 1dl oleja

- 1 vajce

Na plnku:

- 0,4l mlieka

- 1 Zlatý klas (pudingový prášok)

- 100g čokolády

 

Ako na to:

Najprv si pripravíme kvások. Do väčšieho hrnčeka dáme 0,5l vlažného mlieka. Nesmie byť studené, ale ani horúce. Pridáme 6PL kryštálového cukru a k tomu rozdrobíme kocku droždia. Premiešame drevenou alebo plastovou lyžičkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Ideálny je radiátor alebo krb (samozrejme horiaci:) Keď nám kvások "kypí" z hrnčeka, môžeme pokračovať.

Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, olej a vajce. Miešame a miesime (najlepšie rukou) dovtedy, kým sa cesto úplne neoddeľuje od pokožky - kým ruku nemáme úplne čistú. To je znak toho, že už je správne vymiesené. Musíme rátať s tým, že cesto niekoľkonásobne zväčší objem, tak použijeme dostatočne veľkú misu.

Misu prikryjeme čistou utierkou a položíme na teplé miesto. Cesto nám pomaly kysne. Až zväčší svoj objem tak, že už-už chce vyskočiť z misy, je vykysnuté.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Do hrnca vlejeme 3dl mlieka a pridáme čokoládu. Za stáleho miešania privedieme do varu. V hrnčeku si rozmiešame pudingový prášok s 1dl mlieka a vlejeme do hrnca. Miešame dovtedy, kým plnka nestuhne. Ešte ju musíme nechať vychladnúť. Občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila škrupina.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme alebo roztiahneme prstami na pomúčenej doske. Rozkrájame na štvorce. Do každého štvorca vložíme za lyžičku plnky a zabalíme "na batôžtek".  Vzniknutú buchtičku položíme na vymastený plech tak, aby miesto kde sme cesto spojili bolo schované - na spodku. Buchtičky kladieme vedľa seba a zakaždým im boky omastíme olejom. Keď máme naukladaný celý plech, môžeme ich ešte nechať na pár minút podkysnúť na teplom mieste.

Vožíme do vyhriatej rúry a dáme piecť na 180 stupňov Celzia. Keď je vrch pripečený do chrumkava, buchty sú hotové. Už len posypať práškovým cukrom.

                                     

A - dobrú chuť.

 

Si hladný a nemáš čas si uvariť? Objednaj si chutné jedlo z portálu zameraného na donášku a rozvoz jedla - Bistro.sk.

Sladké jedlá - Bratislava, Žilina, Košice.